Οικονομική Κρίση
Δεν είναι στραβός ο γυαλός... Εμείς Αρμενίζουμε Στραβά
Λίγα λόγια για εμένα
Το Blog αυτό συμπληρώνεται από ένα οικονομολόγο με σπουδές στην Αμερική που περιλαμβάνουν και διδακτορικό δίπλωμα σε ένα από τα γνωστότερα πανεπιστήμια της Ανατολικής Ακτής. Περιλαμβάνει κυρίως ασυνήθιστες σκέψεις και ιδέες που δεν διατυπώνονται συχνά στην Ελλάδα γιατί αντίκεινται στα "γενικώς αποδεκτά". Το Blog αυτό λοιπόν παραμένει ανώνυμο για τον φόβο των Ιουδαίων.......
(διαβάστε περισσότερα)


Τι δεν έχουν καταλάβει οι Γερμανοί!!!!!!
1468 αναγνώστες
Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011
12:11

Η Γερμανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση χωρίς νομισματική χαλάρωση αλλά με συνεχώς εντεινόμενη δημοσιονομική περίσκεψη και ισορροπία. Πιστεύουν ότι η πολιτική αυτή τους επέτρεψε στο παρελθόν να ξεπεράσουν σημαντικές κρίσεις και για αυτό χλευάζουν τις Κεϋνσιανές ή Μονεταριστικές αιρέσεις που πρεσβεύουν μεγάλα ελλείμματα και νομισματική χαλάρωση. Πολιτικές που ευτυχώς ακολουθούνται ακόμα στην Αμερική.

Αυτό που τους ξεφεύγει είναι ότι στις προηγούμενες κρίσεις μπορεί αυτοί να ακολουθούσαν πολιτικές "δημοσιονομικής και νομισματικής σταθερότητας" αλλά οι αγορές στις οποίες πωλούσαν τα προϊόντα τους ακολουθούσαν πολιτικές δημοσιονομικής και νομισματικής  χαλάρωσης για να αντιμετωπίσουν την κρίση αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για τις Γερμανικές Εξαγωγές.  Έτσι η Γερμανία πετύχαινε την ανάκαμψη της οικονομίας της χωρίς να αναλαμβάνει το δανειακό  βάρος που ακολουθεί μια φάση δημοσιονομικής επέκτασης και χαλάρωσης.

Όπως όμως συμβαίνει συχνά με επιτυχημένες πολιτικές τα θετικά τους αποτελέσματα αποδίδονται συχνά σε άλλα αίτια, κυρίως όταν οι πολιτικοί θέλουν να κολακέψουν την πελατεία τους. Έτσι οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η επιτυχία της πολιτικής τους σε προηγούμενες υφέσεις οφείλεται στην εργατικότητα τους και την σώφρονα και πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, αρετές  που και οι δυο πηγάζουν και από το ανεπτυγμένο προτεσταντικό ήθος τους. Η αλήθεια, όμως,  είναι ότι απλώς κάποιοι άλλοι πήρανε κάθε φορά ένα μεγάλο μέρος του βάρους της ανάκαμψης ενώ οι Γερμανοί εκμεταλλεύονταν την κατάσταση.

Σήμερα όμως η πολιτική της πειθαρχίας, των σκληρών νομισμάτων κλπ εκ των πραγμάτων επιβάλλεται όχι μόνο στην Γερμανία αλλά σε όλη την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη όμως είναι η κύρια αγορά για τις Γερμανικές εξαγωγές. Αν λοιπόν ακολουθήσει όλη η ευρωζώνη την ίδια περιοριστική πολιτική τότε οι Γερμανοί εξαγωγείς θα χρειασθεί να βρούν άλλες αγορές για να ωθήσουν την οικονομία. Δεν είναι όμως τόσο βέβαιο ότι οι υπόλοιπες αγορές θα επαρκέσουν ακόμα και μετά την σημαντική ανάπτυξη της Κίνας και την μεγάλη της όρεξη για Γερμανικά προϊόντα.

 

Σχόλια

04/08 13:28  jorgos
eytyxws pou ta katalabes esy
05/08 21:39  orimos
Μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται και αυτός είναι ο λόγος που την παθαίνουμε.Καλά θα κάνουμε να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας και εκεί να επικεντώσουμε την προσοχή μας. Ας ξεχάσουμε κάθε πονηριά και δόλο και να λειτουργήσουμε με κανόνες δίκαιους και με όραμα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψεις για την Ελληνική οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις