Οικονομική Κρίση
Δεν είναι στραβός ο γυαλός... Εμείς Αρμενίζουμε Στραβά
Λίγα λόγια για εμένα
Το Blog αυτό συμπληρώνεται από ένα οικονομολόγο με σπουδές στην Αμερική που περιλαμβάνουν και διδακτορικό δίπλωμα σε ένα από τα γνωστότερα πανεπιστήμια της Ανατολικής Ακτής. Περιλαμβάνει κυρίως ασυνήθιστες σκέψεις και ιδέες που δεν διατυπώνονται συχνά στην Ελλάδα γιατί αντίκεινται στα "γενικώς αποδεκτά". Το Blog αυτό λοιπόν παραμένει ανώνυμο για τον φόβο των Ιουδαίων.......
(διαβάστε περισσότερα)


1970 αναγνώστες
Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009
14:44

Οι φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλείας ελπίζουν ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών με 28 δις ευρώ θα κινήσει την Ελληνική οικονομία. Άλλοι φοβούνται ότι ενδεχομένως θα χρειασθούν και άλλα κεφάλαια διότι τα 28 δισ δεν επαρκούν. Αντίθετα άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι υπεραρκετά.

Η γνώμη μου είναι ότι το μέτρο αυτό θα αποδειχθεί  αναποτελεσματικο (όχι απλά ανεπαρκές αλλά τελείως άστοχο).

Οι τράπεζες όταν πάρουν ρευστότητα σε μια δύσκολη περίοδο την χρησιμοποιούν κυρίως για να περιορίσουν την μόχλευση των δανείων τους. Κατά τα λοιπά συνεχίζουν να ενεργούν για τον περιορισμό της ρευστότητας. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποτέλεσμα κακόβουλης δράσης από τις τράπεζες, απλώς αυτή είναι η φυσική συμπεριφορά τους και αυτό αναμένεται από αυτές, να είναι δηλαδή συντηρητικές. Με μια κουβέντα η συμπεριφορά των τραπεζών είναι "προκυκλική".

Στη σημερινή κρίση η ρευστότητα έπρεπε να δοθεί σε παράγοντες της αγοράς που θα επεδείκνυαν "αντικυκλική" συμπεριφορά. Έπρεπε δηλαδή τα χρήματα να καταλήξουν κατευθείαν σε επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να παράγουν και να επενδύουν και σε καταναλωτές για  να συνεχίσουν να καταναλώνουν.

Μπορεί η επιλογή αυτή να φαίνεται επιπόλαια αφου το κράτος ενισχύει συμπεριφορές που δεν είναι οι ενδεδειγμένες για μια οικονομική κρίση σε προσωπικό επίπεδο, όμως αν ακολουθηθούν από ικανό αριθμό ατόμων αρκούν για να απομακρύνουν την κρίση από την οικονομία μας.

 

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΦΑ ΑΤΕ ΕΜΠ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΤΤ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
Σελίδα 6 από 6<123456

Σχετικά με το blog
Σκέψεις για την Ελληνική οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις