Οικονομική Κρίση
Δεν είναι στραβός ο γυαλός... Εμείς Αρμενίζουμε Στραβά
Λίγα λόγια για εμένα
Το Blog αυτό συμπληρώνεται από ένα οικονομολόγο με σπουδές στην Αμερική που περιλαμβάνουν και διδακτορικό δίπλωμα σε ένα από τα γνωστότερα πανεπιστήμια της Ανατολικής Ακτής. Περιλαμβάνει κυρίως ασυνήθιστες σκέψεις και ιδέες που δεν διατυπώνονται συχνά στην Ελλάδα γιατί αντίκεινται στα "γενικώς αποδεκτά". Το Blog αυτό λοιπόν παραμένει ανώνυμο για τον φόβο των Ιουδαίων.......
(διαβάστε περισσότερα)


1468 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011
12:11

Η Γερμανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση χωρίς νομισματική χαλάρωση αλλά με συνεχώς εντεινόμενη δημοσιονομική περίσκεψη και ισορροπία. Πιστεύουν ότι η πολιτική αυτή τους επέτρεψε στο παρελθόν να ξεπεράσουν σημαντικές κρίσεις και για αυτό χλευάζουν τις Κεϋνσιανές ή Μονεταριστικές αιρέσεις που πρεσβεύουν μεγάλα ελλείμματα και νομισματική χαλάρωση. Πολιτικές που ευτυχώς ακολουθούνται ακόμα στην Αμερική.

Αυτό που τους ξεφεύγει είναι ότι στις προηγούμενες κρίσεις μπορεί αυτοί να ακολουθούσαν πολιτικές "δημοσιονομικής και νομισματικής σταθερότητας" αλλά οι αγορές στις οποίες πωλούσαν τα προϊόντα τους ακολουθούσαν πολιτικές δημοσιονομικής και νομισματικής  χαλάρωσης για να αντιμετωπίσουν την κρίση αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για τις Γερμανικές Εξαγωγές.  Έτσι η Γερμανία πετύχαινε την ανάκαμψη της οικονομίας της χωρίς να αναλαμβάνει το δανειακό  βάρος που ακολουθεί μια φάση δημοσιονομικής επέκτασης και χαλάρωσης.

Όπως όμως συμβαίνει συχνά με επιτυχημένες πολιτικές τα θετικά τους αποτελέσματα αποδίδονται συχνά σε άλλα αίτια, κυρίως όταν οι πολιτικοί θέλουν να κολακέψουν την πελατεία τους. Έτσι οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η επιτυχία της πολιτικής τους σε προηγούμενες υφέσεις οφείλεται στην εργατικότητα τους και την σώφρονα και πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, αρετές  που και οι δυο πηγάζουν και από το ανεπτυγμένο προτεσταντικό ήθος τους. Η αλήθεια, όμως,  είναι ότι απλώς κάποιοι άλλοι πήρανε κάθε φορά ένα μεγάλο μέρος του βάρους της ανάκαμψης ενώ οι Γερμανοί εκμεταλλεύονταν την κατάσταση.

Σήμερα όμως η πολιτική της πειθαρχίας, των σκληρών νομισμάτων κλπ εκ των πραγμάτων επιβάλλεται όχι μόνο στην Γερμανία αλλά σε όλη την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη όμως είναι η κύρια αγορά για τις Γερμανικές εξαγωγές. Αν λοιπόν ακολουθήσει όλη η ευρωζώνη την ίδια περιοριστική πολιτική τότε οι Γερμανοί εξαγωγείς θα χρειασθεί να βρούν άλλες αγορές για να ωθήσουν την οικονομία. Δεν είναι όμως τόσο βέβαιο ότι οι υπόλοιπες αγορές θα επαρκέσουν ακόμα και μετά την σημαντική ανάπτυξη της Κίνας και την μεγάλη της όρεξη για Γερμανικά προϊόντα.

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
1007 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011
12:13

Η οικονομική συγκυρία είναι αδιέξοδη για το ευρώ.

Οι ανάγκες των χωρών είναι τελείως διαφορετικές, οι Γερμανοί κλπ απαιτούν αύξηση επιτοκίων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα ενώ ο Νότος με την αύξηση των επιτοκίων οδηγείται σε επιταχυνόμενη διάλυση....

Η λύση είναι να αναγνωρισθεί επιτέλους ότι χωρές τόσο διαφορετικές μεταξύ τους δεν μπορεί να έχουν κοινό νόμισμα (Όσοι ισχυρίζονται ότι αρκεί να ανταλάξουμε πρωθυπουργό με τους Γερμανούς ώστε να διδαχθούν και αυτοί το αραλίκι, την ξάπλα, το καμάκι και την λαμογία είναι απλώς κακοήθεις!!!!!)

Το κοινό σύστημα Βορρά Νότου θα ήταν ίσως βιώσιμο αν υπήρχε κεντική δημοσιονομική διαχείρηση από υπευθύνους για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Επειδή όμως αποκλείεται τα ευρωπαικά κράτη να παραδώσουν ένα τόσο σημαντικό μέρος της κυριαρχίας τους πρέπει να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα η μια από τις δυο ομάδες χωρών. Και επειδή η αποχώρηση των αδυνάτων χωρών δεν είναι εφικτή για τους λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται πρέπει να αποχωρήσουν οι Βόρειοι.

Ας φύγουν λοιπόν από το ευρώ οι προβληματικές χώρες Γερμανία, Ολανδία, Φιλανδία κλπ.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1688 αναγνώστες
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010
18:40

Στην Ελλάδα η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία. Διαβάστε το άρθρο μας από 9 Μαρτίου οπότε και σας προειδοποιήσαμε για τις εξελίξεις:

 

174 αναγνώστες
 
Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010
11:48

Ακουσα ότι γνωστή ξανθειά μοντέλα προσεφέρθει να γυρίσει νέο Video με συμπρωταγωνιστές γνωστούς πολιτικούς. Τα έσοδα θα προσφερθούν στο ταμείο για την μείωση του Δημοσίου Χρέους. Η Βουλη αξιολογώντας την ευγενή προσφορά θα της απονείμει ανώτατη τιμητική διάκριση.

Επιτέλους στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες που παράγουν πλούτο.

Ας μην ξανακουστούν ανέκδοτα για ξανθειές ποτέ.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΤΖΟΥΛΙΑ στη ΒΟΥΛΗ το ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΡΩΤΑ ΕΔΩ!!!!

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
792 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010
20:28

Αυτή είναι φίλοι μου η πραγματικότητα. Το 1981 στήθηκε ένα ιδιότυπο αεροπλανάκι που στηριζόταν στην υπόθεση ότι επειδή οι επόμενες γενιές δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν η σημερινή γενιά μπορεί να κατασπαταλά και να υπερχρεώνει τον τόπο εις υγείαν των κορόιδων που θα μείνουν στο τέλος με τον μουντζούρη.

Αφού λοιπόν οι Έλληνες της δεκαετίας 1980-1990 έδειξαν ότι έχουν αυτή την αντίληψη για την αλληλεγγύη των γενεών νομίζω ότι είναι πρέπον να προσαρμοσθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα όχι μείώνοντας τις παροχές στο μέλλον αλλά διορθώνοντας τις παροχές των σημερινών συνταξιούχων ανάλογα με τις πραγματικές τους καταβολές στο σύστημα. Σίγουρα αυτή η θέση είναι σκληρή όμως σκεφτήτε ότι εσείς που θα πληρώσετε τις συντάξεις των σήμερα ασφαλισμένων όταν φτάσετε στο ταμείο μάλλον δεν θα πάρετε επί της ουσίας σύνταξη.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει αυτοί που κατασπατάλησαν και καταχρέωσαν το κράτος να λαμβάνουν τώρα παχυλές συντάξεις ανάλογες της σπατάλης που έγινε κατά τον εργασιακό τους βίο και  τα κορόιδα που έμειναν τώρα με τον μουντζούρη να μην πάρουν ποτέ σύνταξη.

Τώρα όμως το Ελληνικό αεροπλανάκι κατερρίφθη -- η πυραμίδα τελείωσε.

Αξιολογήστε το άρθρο 
14 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
772 αναγνώστες
5 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010
13:09

Συρρίκνωση 2,5% παρουσίασε το ΑΕΠ σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2009, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας της Ελλάδος ΕΣΥΕ . Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8%...


Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε οριακή αύξηση 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Αύξηση 8,4% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε μείωση 1,6%. (απόσπασμα από http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1788638

Καταμεσίς της κρίσης η δημόσια κατανάλωση (δηλαδή κυρίως η μισθοδοσία του Δημοσίου) αυξάνεται κατά 8,4% Μπράβο!!!

Συγχρόνως βομβαρδιζόμαστε από δηλώσεις και αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων που ζητούν να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν.   ΣΩΣΤΟ ! όμως η Ελληνική κρίση έχει ελάχιστη σχέση με την διεθνή κρίση. Η Ελληνική κρίση είναι αποτέλεσμα των παθογενειών που εκτρέφονται επί χρόνια μέσα στο Ελληνικό κρατικό μηχανισμό και απλώς ήρθαν στην επιφάνεια με την ευκαιρία της παγκόσμιας κρίσης.

Είναι άραγε αμέτοχοι της κρίσης οι Δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν μεν ευσυνείδητοι και εργατικοί οι ίδιοι αλλά έβλεπαν άλλους να γράφουν ανύπαρκτες υπερωρείες, να μετατάσσονται σε ανύπαρκτες θέσεις, να μην δουλεύουν, να απαιτούν φακελλάκια και γρηγορόσημα και γενικά να βλάπτουν με όποιο τρόπο μπορούσαν το δημόσιο και συγχρόνως να ταλαιπωρούν τον πολίτη για να ικανοποιήσουν την τσέπη τους!

Να γίνει έλεγχος πόθεν έσχες σε βάση 10 ετίας τουλάχιστον σε όσους έχουν διατελέσει Δημόσιοι Λειτουργοί και να δημευθούν τα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προέλευση τους

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 3 από 6<123456>

Σχετικά με το blog
Σκέψεις για την Ελληνική οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις